DE SCHADUWCOLLECTIE

Site specific geluidswerk / 19’02” / 2008

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Mediafonds maakten Bente Hamel en Cilia Erens twee geluidswerken in het fondsgebouw aan de Herengracht in Amsterdam. In het werk van Bente is de stem te horen van een vogelkundige die het grachtenpand begin 19e eeuw bewoonde. Bezoekers kunnen luisteren naar het verhaal met hoofdtelefoon en iPod, terwijl ze wandelen door het pand.

De schaduwcollectie speelt in de tijd dat de wetenschap nog jong was. De vogelkundige bouwt aan zijn verzameling opgezette vogels. Hij brengt de soorten tot het kleinste detail in kaart. Maar hoe hard hij ook werkt, het gevoel blijft zich opdringen dat er iets aan zijn aandacht ontglipt. Zonder dat hij het weet, is er een tweede collectie, die schuilgaat achter de muren van zijn huis.

In De schaduwcollectie combineert Bente Hamel biologie met fictie, historische feiten met magisch realisme. Een geluidsverhaal over de wens de wereld te doorgronden door het ontleden van vogels.

DE SCHADUWCOLLECTIE

DE SCHADUWCOLLECTIE

DE SCHADUWCOLLECTIE

Permanente expositie bij het Mediafonds,
Herengracht 609, Amsterdam.
Bezoek alleen op afspraak.
Mail voor een afspraak: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)

Tekst, regie en sound design Bente Hamel / Stemmen Tamar van den Dop, Han Kerckhoffs / Muziek Roald van Oosten / Technische uitvoering luisterinstallatie Eelco Mur, Lodewijk Bouwens / Tekstadvies Wim Noordhoek

Meer informatie over Cilia Erens
www.cilia-erens.nl