HET HOOFD VAN FERDINAND CHEVAL

Bente Hamel & Spinvis

Radiofictie / 45’54” / 2004

Ferdinand Cheval (1836-1924) was een Franse postbode die een paleis bouwde in zijn achtertuin. Over zijn drijfveren is weinig bekend, maar het Palais Idéal staat er nog steeds. Wie naar binnen gaat, stapt Chevals hoofd in. Bente Hamel en Spinvis deden dat. Ze maakten een hoorspel over de buitenissige postbode en zijn levenswerk.

Ferdinand Cheval verzamelde stenen op zijn postronde en bouwde in de avond. Op oude foto’s zien we een ernstige man in postkostuum poseren voor een bizar bouwwerk. In een collage van geluid en muziek vertellen Spinvis en Bente Hamel hun versie van Chevals verhaal. Gebruik makend van de verbeeldende kracht van geluid, met muziek, geluidssamples en tekst, roepen ze het paleis op in de geest van de luisteraar.

Over Het hoofd van Ferdinand Cheval
“Een ontroerend, prachtig verteld verhaal dat de beelden van het wonderlijke paleis alleen nog maar dramatischer maakt.”
-Trouw, 2 dec 2004

“Het hoofd van Ferdinand Cheval is net zo’n vreemd en wonderschoon bouwwerk als het Palais Idéal (...)”
-VPRO gids, mei 2004

“Het schitterende, surrealistische Het Hoofd van Ferdinand Cheval
-De Groene Amsterdammer, 14 jan 2005

Het hoofd van Ferdinand Cheval maakt een hevig verlangen los onmiddelijk in de auto te stappen en, met het hoorspel in de cd-speler, naar de Zuid-Franse Drôme te rijden.”
-Trouw, 2 dec 2004

“Een bouwwerkje van allemaal verschillende elementen, die bij elkaar alleen maar bijzonderder worden.”
-8 Weekly, 30 dec 2004

HET HOOFD VAN FERDINAND CHEVAL

HET HOOFD VAN FERDINAND CHEVAL

HET HOOFD VAN FERDINAND CHEVAL

Genomineerd voor de Prix Europa voor Beste Europese Radiodrama van 2005

Het hoofd van Ferdinand Cheval verscheen als CD-uitgave bij Nijgh & van Ditmar. In de verpakking, vormgegeven als postpakket, zit behalve de CD ook een DVD met korte films, een boekje, kaarten en meer. Schrijver Ingmar Heytze en verschillende kunstenaars en filmmakers werkten mee aan de uitgave.

Klik hier voor bestel-informatie

Tekst, regie en sound design Bente Hamel / Muziek Spinvis / Stemmen Spinvis, Maxime de Vaal, Gerrit Kalsbeek, Bo van der Eng, Jet van Boxtel, Martijn van Dijk / Korte soundscape Mat Wijn / Techniek Arno Peeters / Advies Yvonne Scholten

Uitgezonden bij Radio Atelier op Radio 1
Een NPS-productie met steun van het Mediafonds