PLOTS

Radiodocumentaire serie / 45 min / 2010-2013

Maandelijks radioprogramma (VPRO) met onverwachte waargebeurde verhalen. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse radioprogramma This American Life. Plots werd vele malen bekroond en onderscheiden. Bente Hamel is een van de vaste makers.

Plots #31 De ideale werknemer
Gemeenteambtenaar Rob neemt zijn werk nauwelijks serieus. Hij raakt dan ook snel in conflict met zijn nieuwe baas die druipt van de ambitie. Als Rob zijn baan dreigt te verliezen neemt hij een radicaal besluit: hij gaat alles doen wat zijn baas van hem vraagt. Gemaakt door Bente Hamel en Esma Linnemann.

Plots #30 De juiste keuze
Joop Westerweel richt in de Tweede Wereldoorlog een vermaarde verzetsgroep op, waar ook zijn vrouw Willy aan deelneemt. Honderden mensen danken hun leven aan de groep Westerweel. Maar de dadendrang van Joop en Willy blijft niet zonder gevolgen voor hun eigen kinderen.

Plots #25 Le patron et la directrice
Marian is middenin de woestijn als ze een kameel over de heuvels op haar af ziet komen. De man die erop zit, Achmed, heeft 30 kilometer gereisd om haar weer te zien. Zij is een oud-lerares uit Rotterdam, hij een traditionele nomade met een vrouw en zes kinderen. Ondanks het feit dat hij al een gezin heeft, krijgen Marian en Achmed een relatie. Hoe manage je een menage à trois? Een verhaal van Bente Hamel en Esma Linnemann.

Plots #9 Vrouw zoekt beer
Over de verdwijning en miraculeuze terugkeer van een made-in-China speelgoedbeer.

Plots # 5 Netty’s lijstjes
Netty verzamelt boodschappenlijstjes. Als een ware Sherlock Holmes leest ze in de lijstjes alles over de levens, karakters en eigenaardigheden van de mensen die ze in de supermarkt achterlieten. Ondertussen gaat het met Netty zelf helemaal niet goed.

Plots #1 Interieurverzorger Thomas heeft een schoonmaker die zijn woning naar eigen smaak herinricht. De bank staat opeens ergens anders, en nu en dan voegt de schoonmaker iets toe aan het interieur. Stap voor stap neemt hij de woning van Thomas over.


Over Plots
“Bij dit programma, dat ik de eerste keer bij toeval beluisterde, zat ik meteen, net als vroeger, rechtop voor het radiotoestel. Wat een verhalen, wat een levens, fantastisch. Het zijn korte romans die zich ontrollen.”
-Adriaan van Dis

PLOTS

PLOTS

PLOTS

NETTY’S LIJSTJES

VROUW ZKT BEER

DE INTERIEURVERZORGER

DE IDEALE WERKNEMER

DE JUISTE KEUZE

LE PATRON ET LA DIRECTRICE

Prijzen
Zilveren Reiss-Microfoon voor beste Nederlandse radioprogramma
Jan Kassies Stimuleringsprijs

Nominaties
Prix Europa voor beste Europese radiodocumentaire & meest innovatieve project
Prix Italia beste Europese radiodocumentaire
De Tegel beste journalistieke achtergrondverhaal

www.vpro.nl/plots

Eindredactie Jair Stein, Katinka Baehr / Makers Bente Hamel, Jair Stein, Jennifer Pettersson, Katinka Baehr, Laura Stek, Maartje Duin, Stef Visjager, Tjitske Mussche e.a. / Research Esma Linnemann / Productie Sharon de Vries.

Een VPRO programma met steun van het Mediafonds