ZIENER

Bente Hamel & Frank Halmans

Installatie, radiofictie / 2009

Een man verdwaalt in zijn huis en in zijn hoofd. Ziener is een verhaal verpakt in een installatie. Zien we de wereld, of zien we wat in onze verbeelding al bestaat? Ziener was te zien op verschillende festivals en is uitgezonden bij VPRO radio.

Bezoekers van de installatie dragen wireless hoofdtelefoons. Een mannenstem begint tegen ze te spreken. Hij vertelt van een onverwachte ontdekking. Aan zijn muur hangt plotseling een schilderij dat er eerst niet was, een afbeelding van een vervallen huis. De vondst zet een keten van gebeurtenissen in gang, waarbij de tijd versnelt en het huis van de man in sneltreinvaart tot een ruïne vervalt.

Ziener speelt, zowel in beeld als geluid, met de doorgaande zelfverwijzing van het Droste-effect. De installatie is een schaalmodel van een huis. Bezoekers kijken naar binnen door kijkgleuven, daar zien ze een kleinere kopie van hetzelfde huis, waarin een nog kleiner model, etc. In het verhaal stuit de hoofdpersoon op iemand die hem opvallend veel aan zichzelf doet denken. Tegenover zich ziet de bezoeker de ogen van de andere bezoekers, maar ook de reflecties van spiegels. Gaandeweg vraag je je af: Kijk ik naar mijzelf?

ZIENER

ZIENER

ZIENER

ZIENER

ZIENER

Exposities op Festival aan de Werf, Oerol, Festival Boulevard, Fringe Festival

Concept, tekst, sound design Bente Hamel / Ontwerp en uitvoering installatie Frank Halmans / Voice over Hans Dagelet, Michael Krass / Tekstadvies Nyk de Vries, Wim Noordhoek / Techniek Bastiaan Schoof, Chris Kloes, Frans de Rond / Productie Huis aan de Werf

Een productie van Radiomakers Desmet / Huis aan de Werf / VPRO met steun van Mediafonds en ThuiskopieFonds